OVERZICHT


Een olifant in de kamer

8 mei 2017 - Irene Bruines
#

Er staat een olifant in de kamer… en die is daar niet gekomen doordat onze wereld digitaliseert of onze steden slimmer worden. Die is daar gekomen doordat onze wereld zich op een kantelmoment bevindt.

De energietransitie. De nieuwe economie. De veranderende rol van de overheid en de burgers. Het is niet meer u vraagt, wij draaien. De burger is kritischer, veeleisender en ondernemender dan ooit. Hij weet álles van de wereld om zich heen, up-to-date en realtime, omdat hij zijn smartphone bij de hand heeft. En hij verwacht een publieke omgeving die dat faciliteert. Dan gaat het niet alleen om het juiste netwerk en een goede verbinding. Maar vooral met mogelijkheden om informatie op te vragen, te delen en toe te voegen. Met toepassingen die daar slim en adequaat op inspelen.

Een lantaarnpaal geeft licht, maar is anno 2016 ook hét middel om veel soorten informatie mee te verzamelen. Over het riool bijvoorbeeld. De luchtkwaliteit. Het aantal bezoekers. De temperatuur. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar met het verzamelen van gegevens alleen ben je er niet. Het komt erop aan dat je weet hoe je de informatie zinvol interpreteert, weet te verbinden met andere informatie én toepasbaar maakt. Dat heb je niet zomaar bedacht. En dat hoeft ook niet! Er zijn genoeg voorbeelden –bijvoorbeeld de cases van Roosendaal en Dordrecht in Smart City Magazine 1.

Wat betekenen Smart City-ontwikkelingen voor onze organisaties? Een heleboel. Wij hebben het proberen te vatten in de term ontschotten. Het gaat om samenwerken, zoeken naar uitwisseling, slimme cross-overs maken. Het is niet de Smart city die als een olifant door de bekende structuren in de porseleinkast stapt, het zijn de wensen, mogelijkheden en kansen voor onze volgende generaties. En daar draagt Ziut graag een steentje aan bij.

Ook interessant