OVERZICHT


Nieuwe uitdaging voor de beheerder van de openbare ruimte?

13 juli 2017 - Marc Stroom
#

Ik ben groot fan van het programma ‘Tegenlicht’ van de VPRO. En dus start mijn week bijna iedere zondagavond met een uur lang sponsen van inspiratie, luisteren naar onderwerpen die mij aan het denken zetten, nadenken over waar we staan, maar vooral waar het allemaal naartoe gaat. Een van de onderwerpen die mij aan het denken zette, was het verhaal van Thomas Rau: ‘Einde van het bezit’. (Kijk hier naar de betreffende uitzending).

De rol van de beheerder verandert

Met passie vertelt hij de oplossing te hebben om de vrije markt te koppelen aan duurzaamheid. We gaan geen producten meer kopen, maar diensten. Geen koelkast, maar koeling. Geen lampen, maar licht. Stel dat de openbare verlichting ook een dienst wordt, dan is productverkoop niet meer het doel. De klant (gemeente) is alleen geïnteresseerd in de optimale dienstverlening, terwijl de dienstverlener gebaat is bij weinig productie (lage kosten) en het bieden van de meest optimale service tegen een zo laag mogelijke prijs. Deze gedachte, gecombineerd met een krimpende overheid, zette mij aan tot nadenken. Is mijn functie als beheerder van de openbare verlichting er over een aantal jaren nog wel? Als de dienst maatgevend wordt, dan moet de wereld van openbare verlichting zich net als ik achter de oren gaan krabben over hun bestaansrecht? Kan deze lichtmast dan geld opleveren om de dienst licht te gaan bekostigen? Als gemeenten massaal licht in optimale, meest duurzame vorm gaan vragen, dan zit het verdienmodel voor de markt mogelijk in het vergaren en verhandelen van data uit de openbare ruimte
vanaf deze lichtmasten. Dan wordt licht een bijproduct en zal de rol van beheerder veranderen. Een nieuwe uitdaging voor de beheerder van de openbare ruimte?

 

Marc Stroom is senior projectleider team beheer bij de gemeente Roosendaal

Ook interessant