OVERZICHT

Fijnstofmasten geplaatst in Arnhem

In Arnhem zijn zes fijnstofvangers geplaatst waarmee fijnstof uit de lucht wordt gehaald. Vooral in stadsdelen waar veel autoverkeer is, ademen we fijnstof in, met alle gevolgen van dien.Coehoorn, aan de rand van het centrum is zo’n wijk waar veel verkeer voorbijkomt. Na overleg met bewoners is er gekeken naar een oplossing en die vond men in de vorm van een fijnstof afvangsysteem. Een wereldprimeur waar diverse partijen een bijdrage aan hebben geleverd.

De werking van het systeem is eigenlijk heel eenvoudig maar ook uiterst doeltreffend: er wordt een elektrostatisch magnetisch veld gecreëerd tussen de draad en de afvangende platen. Hierbij ontstaat elektrische wind, waardoor er geen ventilatiesysteem nodig is. Gemonteerd aan een lichtmast behandelt het systeem de lucht in een straal van zes meter rondom het systeem. Dit betekent in de praktijk dat in een paar seconden tijd ongeveer 1.000 kuub lucht op afstand wordt behandeld. De positief geladen fijnstofdeeltjes worden naar het systeem toegetrokken en hechten zich als een magneet aan een negatief geladen plaat en in tweede instantie aan geaard oppervlak zoals de aarde zelf. Daar blijven ze plakken om later te worden verwijderd. Zo wordt er van onzichtbaar fijnstof, zichtbaar grof stof gemaakt.

Effectiviteit

Het systeem vangt naar schatting 30 procent van alle fijnstof af bij een mooiweersituatie en ongeveer 10 procent bij andere weersomstandigheden, zo geeft TNO in eerdere rapporten aan. Het systeem is effectiever naarmate er meer units zijn geïnstalleerd, omdat het eerder behandelde lucht telkens opnieuw zuivert. Hierdoor wordt de afvangst in zijn totaliteit steeds hoger. Herhaling is de kunst. Daarnaast kunnen deze systemen in een andere uitvoering in een andere opstelling worden geplaatst, zoals in tunnels, waarbij het afvangstpercentage significant hoger ligt.

Ook interessant