OVERZICHT

Straatmeubilair, enkele slimme toepassingenStraatmeubilair als USB-oplaadpunt

De Gemeente Zutphen heeft enige tijd geleden aan Ziut Advies gevraagd een voorstel te doen voor USB-oplaadpunten in de openbare ruimte. Dit naar aanleiding van de plannen van de gemeente om een hardstenen bank te plaatsen die de mogelijkheid biedt om mobiele telefoons, I-pads, et cetera, op te laden.

Aan de hand van een schets van de gemeente van de bank, heeft Ziut Advies een roestvast stalen rozet ontworpen die voorzien is van twee USB-poorten. De elektronica hiervoor is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Jos Zant van Ziut Research & Development. Ziut Advies heeft drie van deze rozetten laten produceren, twee voor in de bank, en één als reserve. De rozetten zijn voorzien van een degelijke connector zodat de rozet gemakkelijk kan worden gewisseld bij schade.

Op aanwijzingen van Ziut Advies zijn tijdens de productie van de hardstenen bank in China gaten en kanalen geboord voor het monteren van de rozetten en het doorvoeren van de voedingskabels. Ziut​ Apeldoorn heeft de rozetten gemonteerd en aangesloten op een voeding in de nabijgelegen putkast.

Water geven

Als dat niet slim is: straatmeubilair waarmee je regenwater opvangt.
Harry den Hartigh ontwierp deze waterbanken, waarmee hemelwater in de openbare ruimte en in de kleinste tuin kan worden opgeslagen. Zet de bank bij een boom en draai de kraan open in droge perioden. Of presenteer deze oplossing bij de promotie van geveltuinen in uw gemeente, want zo’n kleine tuin verdroogt snel en de oplossing is niet alleen duurzaam, maar voorkomt ook gesleep met gieter of tuinslang.

Ook interessant