OVERZICHT

Veiligheid in de Smart City – dit zijn de kansen

Technologie verandert het thema veiligheid. Enerzijds spelen nieuwe veiligheidsvraagstukken op. Hoe voorkom je in een city-of-things waarin objecten in de openbare ruimte onderling met elkaar kunnen communiceren, dat hackers de straatverlichting aansturen?Tegelijkertijd ontstaan nieuwe mogelijkheden om de veiligheid van openbare ruimte te vergroten. Data(analyse), sensoring en slimme verlichting kunnen zowel preventief als reactief worden ingezet om de veiligheid van plekken te vergroten. En de Omgevingswet maakt het mogelijk om aan een thema als veiligheid lokaal invulling te geven en beperkingen om te buigen in kansen. We zetten een aantal van deze kansen op een rij.

Kliko’s verraden inbraakcijfers

In wijken waar kliko’s staan, worden meer woninginbraken gepleegd. Dit is een van de resultaten van het project ‘De voorspeller voor woninginbraak’ van de gemeente Utrecht die investeert in data gedreven sturing. Door verschillende datasets met elkaar te combineren, kan een voorspellend model voor risico op woninginbraak worden gebouwd. Zo ontdek je verbanden die je ‘met het blote oog’ niet altijd kunt zien: kliko’s en woninginbraken. Het blijkt logisch; inbrekers gebruiken ze immers om over de schutting te klimmen of een ruitje in te gooien. Op basis van een voorspellend model kunnen extra toezichthouders naar risicogebieden worden gestuurd.

Misdaad voorspellen

Een crimineel keert vaak terug naar de plek waar hij eerder een misdaad heeft gepleegd. Dit wetende is het mogelijk om misdaad te voorspellen en daarmee te voorkomen. Al in 2011 is door het Amerikaanse bedrijf PredPol in Santa Cruz een experiment gestart rondom zogenoemd predictive policing. De politie maakt gebruik van een slim algoritme gecombineerd met historische misdaad-data over plaats, type en tijd. Ze kunnen hiermee zo’n 20 procent van de misdaden voorkomen. Inmiddels is het bedrijf internationaal actief.

Intelligent geluid

Aan 90 procent van de geweldsincidenten op straat gaat verbale agressie vooraf. Sound Intelligence signaleert dit en zorgt voor passende reactie: de beveiligingscamera’s richten zich op de plek waar het geluid vandaan komt, een knipperende lamp of een live-verbinding met de sensor.

 

Ook interessant