OVERZICHT

Praktijkcongres ‘Smart City : Nijmegen doet het!’Uitnodiging

Een slimme stad weet wat er speelt. Sensoren zijn een belangrijk hulpmiddel om luchtkwaliteit, geluid, temperatuur en drukte te meten. Nijmegen heeft al flink ervaring opgedaan met het opzetten van sensornetwerken. Waar loop je tegenaan bij het plaatsen van sensoren? Hoe ga je om met stroom en connectiviteit? Wat meten sensoren eigenlijk en hoe maak je hier bruikbare informatie van? Welke rollen speel je hierbij als overheid? Hoe maak je als overheid zelf gebruik van deze data in het opzetten van maatregelen? Op deze vragen heeft gemeente Nijmegen antwoorden die ze graag willen delen met andere gemeenten. Het epicentrum van deze metingen is de Waalkade, een van de drukst bevaren plaatsen van Europa. Nijmegen laat zien wat daar wordt gemeten en welke maatregelen worden ingezet om de luchtkwaliteit daar te verbeteren.

Onderwerpen als lucht, licht, geluid, walstroom, scheepvaart, connectiviteit, dataverzameling en privacy by design zijn hier allemaal bijeengebracht en met elkaar verbonden. Gemeente Nijmegen, Green Capital van Europa 2018, deelt graag hun praktijkervaring met u.

Programma

13.15 –  Welke mogelijkheden zijn er om de kwaliteit van leven te verbeteren? Door Paul Geurts, Strategisch Adviseur Informatiemanagement van de gemeente Nijmegen
Hoe groot is de invloed van de waterweg op luchtkwaliteit? Vanuit de hypothese dat de scheepvaart van grote invloed is op de kwaliteit van leven in de stad, onderzoekt Nijmegen of deze stelling juist is.Zo worden er verschillende datasets gecombineerd om de juiste verbanden te vinden, waarbij privacy by design een cruciale factor bleek. Definitieve resultaten zijn er nog niet, maar de eerste trends tekenen zich af.
14.00 –  Welke middelen heeft de gemeente Nijmegen onderzocht om praktisch te verduurzamen  en wat zijn de voorlopige trends?Door een panel van deskundigen, gehost door Tom Cornfield, senior projectmanager ICT & Irene Bruines, Smart City Manager Ziut
Het onderzoek begon met de inzet van sensoren, die licht, geluid, luchtdruk, luchtvochtigheid, temperatuur, CO2 en fijnstofgehalte meten. Er zijn ook  maatregelen genomen. Het gemeentelijk Havenbedrijf Nijmegen logt welke schepen op welk tijdstip voorbijkomen en die gegevens worden vergeleken met de voorgenoemde relevante metingen. Daarnaast is er een fijnstofvanger geïnstalleerd en is er walstroom aangelegd. In de verlichting wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van Wifi in de buitenruimte en een private LoRa netwerk.
Wat heeft de Gemeente Nijmegen bereikt met deze middelen en wat zijn de eerste trends? Een panel van inhoudelijk deskundigen licht dit toe en beantwoordt vragen.
14.45 –  Koffiepauze
15.00 –  Keuze uit één van de volgende verdiepende workshops:

Workshop Walstroom in het kader van luchtkwaliteitDoor Henk Nijhuis, senior adviseur Luchtkwaliteit gemeente Nijmegen
Workshop Licht, Private LoRa & sensoriek Door Gerald van Meijgaarden, Kwaliteitsbeheerder Openbare ruimte van de gemeente en Janus Hoeks, Directeur Intemo
Workshop Privacy by DesignDoor Paul Geurts, Strategisch Adviseur Informatiemanagement, gemeente Nijmegen
Workshop Effecten project Waalkade op de ScheepvaartDoor Willem den Breejen, Havenmeester Nijmegen

16.00 uur –  Nu even praktisch…
Wat heeft deze middag nu opgeleverd aan toepasbare inzichten voor de deelnemers?  Wellicht zijn er briljante ideeen ontstaan of zien we nog onbenutte mogelijkheden. In deze afsluitende sessie maken we de balans op.

16.30 uur –  Rondleiding Waalkade Op slechts 5 minuten loopafstand van het stadhuis ligt de Waalkade. Daar is het allemaal te doen. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen van de mensen die betrokken waren bij de uitvoering.

17.00 uur –  Napraten bij de borrel

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst dooreen mail te sturen naar samenslimmer@ziut.nl, onder vermelding van uw naam, uw organisatie en de workshop van uw voorkeur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene Bruines,
+31 (0)6 31 66 76 73  irene.bruines@ziut.nl

Graag tot 10 oktober in Nijmegen,

Paul Geurts en Irene Bruines