NIEUWS

Living Lab in Roosendaal geopend

7 december 2017


Prullenbakken die aangeven dat ze vol zijn en geluidssensoren die alarm slaan als ze verdachte geluiden zoals geschreeuw opvangen. Zomaar wat voorbeelden van de experimenten die op de Nieuwe Markt uitgevoerd worden. Het plein verandert onder de naam Living Lab in een proeftuin voor allerlei experimenten op het gebied van technologische ontwikkelingen.

Dat lab is 1 november 2017 officieel geopend. Marc Stroom, projectleider van de gemeente Roosendaal: ,,Zulke technieken gebruiken we thuis al volop, die willen we ook buiten toepassen.’’

Op de nieuwe Markt zijn daartoe in samenwerking met Ziut i-SAGO het Lux lab drie verschillende sensoren aangebracht. Afvalbakken zijn voorzien van een chip die aangeeft dat ze geleegd moeten worden. Lantaarnpalen hebben sinds kort geluidssensoren die reageren op afwijkende geluiden. Stroom: ,, Geschreeuw of stationair draaiende motoren. Als die sensoren dat opvangen, gaan de lampen automatisch feller branden en gaat er een seintje naar handhaving. ‘’ Daarnaast meten luchtkwaliteitsmeters de gevolgen van de centrumring op het gebied van bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof.

Volgens Stoom zijn de mogelijkheden eindeloos: ,,Denk aan de hanging baskets in de binnenstad. Die krijgen nu nog wekelijks water, die kunnen ook voorzien worden van sensoren die een signaal afgeven als de plant te droog is. ‘’ Volgens Stroom kunnen succesvolle experimenten op termijn door de hele stad uitgerold worden.