Projecten

Intelligente dimverlichting P-R Hoogkerk

Door het installeren van slimme verlichting op parkeerplaatsen, kan enorm worden bespaard op de energiekosten. In opdracht van gemeente Groningen heeft Ziut, in samenwerking met Tvilight, het P+R Hoogkerk terrein van intelligente dimverlichting voorzien. Hiermee bespaart de gemeente 54% op de energiekosten.Energiebesparing

P+R Hoogkerk ligt in een buitenwijk van de gemeente Groningen. Het parkeer- en overstapterrein wordt dagelijks gebruikt door ruim 2500 mensen. Voorheen schenen hier meer dan honderd lampen de hele nacht op volle sterkte, terwijl slechts 10% van de parkeerplaatsen ’s nachts in gebruik waren. De lampen ’s nachts uitschakelen was geen optie, omdat dit negatieve effecten zou kunnen hebben op de sociale veiligheid. De gemeente zocht daarom naar energiebesparende verlichting die zo min mogelijk lichthinder oplevert voor het naastgelegen natuurgebied en niet ten koste zou gaan van de veiligheid.

Slimme verlichting

Het intelligente dimsysteem van leverancier Tvilight bood voor het P+R terrein een passende oplossing: de verlichting brandt alleen op vol vermogen als er gebruik van wordt gemaakt. Als niemand op het terrein is, wordt de verlichting automatisch gedimd tot 20%. Zodra een detectiesysteem beweging signaleert, schijnt de verlichting op 100%. Ziut heeft de sensoren op de masten gemonteerd, de armaturen omgebouwd en alle aansluitingen verzorgd. Tvilight heeft de software ingeregeld.

Groot succes

Vanwege de aanzienlijke besparing die wordt gerealiseerd, is de verlichting inmiddels al op meerdere parkeerterreinen en op een aantal binnenwegen toegepast. Binnenkort start Ziut met diverse nieuwe projecten die ook met deze verlichtingstechniek worden uitgevoerd.

Ook interessant