Projecten

Lichtplan historisch centrum Valkenburg

In het idyllische Valkenburg zijn vele ondernemers afhankelijk van toerisme. Mede daarom wil de gemeente het historisch karakter benadrukken en sfeer creëren, daar gedijt toerisme immers goed bij. Wij zijn trots dat we voor Valkenburg een lichtplan voor de complete historische binnenstad mochten ontwerpen en aanleggen. Onze samenwerkingspartner Studio DL maakte het plan, Ziut realiseerde het in praktijk.Koel, warm en vurig

De Duitse lichtarchitect Norbert Wasserfurth van Studio DL ontwierp het lichtplan. Hij liet zich inspireren door Valkenburg zelf: het Middeleeuwse stadsaanzicht, de aanwezige natuur en het toerisme. Daarnaast moest er plek komen voor het koele blauw van De Geul en het warme amber van de huizen. “De gemeente heeft een architectuur die niet typisch Hollands is. Hier geen baksteen, maar mergel als bouwmateriaal. Dat is een onderscheidende kwaliteit van Valkenburg”, aldus Wasserfurth. De laatste kleur die een plek kreeg was het vurig rood, wat het bruisende uitgaansleven weerspiegelt.

Gelaagde lichtopbouw

Er zijn acht monumenten aangewezen die beeldbepalend zijn voor Valkenburg en een centrale plek innemen in het lichtontwerp. Een aantal hiervan is door de gemeente met stedenbouwkundige ingrepen aangepakt om zo de identiteit van Valkenburg als vestingstad weer nadrukkelijk naar voren te brengen. Bijvoorbeeld de Geulpoort en de Grendelpoort. Ook de oude stadsgracht en de Middeleeuwse stadsmuur bij het Halderpark zijn teruggebracht. Deze acht monumenten zijn verlicht in lagen; de daken zijn koud wit verlicht, de vensters geel aangestraald, de architectuur in amber, en de straten in een vurig rood. De hooggelegen delen van de gemeente, zoals de ruïne van Kasteel Valkenburg worden ’s avonds aangelicht met spookachtig koel licht, wat Wasserfurth twee jaar geleden al ontwierp.

Uitvoering: alles maatwerk

De uitvoering betekende voor ons werken aan historische en monumentale panden, met alle beperkingen van dien. Zichtbaar leidingwerk was uit den boze, inbouwsleufjes in het mergel niet toegestaan. Alles was maatwerk. Meestal was de insteek: kleiner is beter. De daken zijn bijvoorbeeld aangelicht met zo klein mogelijke armaturen. En de Koppeltoren is steen voor steen over het leidingwerk heen gebouwd en de spots in het dak werden al aangesloten alvorens het dak te plaatsen. Zo was het bij elke situatie vooruit denken en een maatwerkoplossing zoeken. Een leuke uitdaging waar we met liefde en trots aan gewerkt hebben.

Ook interessant