Projecten

Origami lichtmasten in Drachten

In opdracht van gemeente Smallingerland heeft Ziut in Drachten een aantal opmerkelijke lichtmasten geplaatst en aangesloten. De vormgeving doet denken aan origami, een prachtig gevouwen stalen plaat ontworpen door ipv Delft. De bijzondere masten geven het Raadhuisplein een uniek eigen karakter, precies wat de gemeente beoogde.Cruciale rol in groot project

De gemeente Smallingerland wilde het Raadhuisplein te Drachten volledig opnieuw inrichten, wat eind 2015 geheel opgeleverd moet worden. Inmiddels zijn er al woningen gecreëerd, veel winkeloppervlak en zijn zowel boven als onder de grond vele parkeerplaatsen. Het doel is een levendig plein met ruimte voor horeca en muziekoptredens. Het karakter van het plein is bepalend voor de sfeer, waarbij een cruciale rol is weggelegd voor verlichting en de vormgeving van de masten.

Speciaal ontworpen origami-masten

ipv Delft heeft speciaal voor deze opdracht masten ontworpen. De vormgeving doet denken aan origami: een sculpturale vorm uit gevouwen plaat. In de voet van de mast zijn functies gebundeld als een zitgelegenheid en marktaansluitingen. De onderhoudsarme stalen masten zijn minder kwetsbaar voor lichte aanrijdingen of andere beschadigingen en zijn na afloop van hun levensduur vrijwel volledig te recyclen. Los van de vraag of u ze mooi vindt (wij vinden van wel), is dit functioneel een uitstekend ontwerp.

Nauwkeurig manoeuvreren

Het plaatsen van de masten was nog geen sinecure, maar is vlekkeloos verlopen. Alles aan deze lichtmasten is opmerkelijk, ook de plaatsing was anders dan normaal. In de voorbereiding is grote zorg besteed aan de voet waarop de masten verankerd moesten worden. Je moet ervan verzekerd zijn dat alles feilloos klopt alvorens je de mast de lucht in hijst om hem te plaatsen. Uiteindelijk paste het allemaal precies. Er zijn 6 masten van 6 meter hoog geplaatst, maar ook twee grotere: van 12,5 en van 13 meter hoogte. Daarmee is het wel even nauwkeurig manoeuvreren. Het eindresultaat? Beoordeel zelf maar. Wij zijn er heel tevreden mee.

Ook interessant