Projecten

Roermond kiest voor duurzaamheid

“De Roermondse bossen worden omgevormd tot ‘natuurbos’ en de straatverlichting krijgt versneld led-lampen. Met de verduurzaming van ons natuuronderhoud en een snelle realisering van led-verlichting toont Roermond de ambitie om werk te maken van natuur en leefomgeving”, aldus wethouder Raja Fick.

Via twee beheerovereenkomsten wordt deze ambitie waargemaakt. De vereniging Bosgroep Zuid gaat 10 jaar lang het bos en natuuronderhoud in de gemeente verzorgen. Voor de verduurzaming van de openbare verlichting met led-verlichting gaat het bedrijf Ziut aan het werk.Natuurbossen

Met de overeenkomst voor het natuuronderhoud laat Roermond de ambitie zien om te voldoen aan de eisen van de internationale ‘Forest Stewardshoip Council’ (FSC). De Roermondse bossen worden van traditionele ‘productiebossen’ omgetoverd in natuurbos. “Hierdoor zal de houtopbrengst iets teruglopen maar stijgt juist de natuurwaarde van onze bossen wat weer ten goede komt aan mens en dier”, zegt verantwoordelijk wethouder Fick.

Led-verlichting

Met de overeenkomst tussen de gemeente en het bedrijf Ziut gaat Roermond de uitdaging aan om de komende jaren de openbare verlichting  door led-verlichting te vervangen. Door in te zetten op een snelle vervanging van huidige openbare verlichting worden toekomstige onderhoudskosten verminderd en zal deze verlichting veel minder energie verbruiken dan de huidige verlichting. Hiermee gaat Roermond dan ook voldoen aan het Nationale Energieakkoord.

Ook interessant