Projecten

Unieke verlichting in Enschede

Tussen het station Drienerlo en de Grolsch Veste ligt een plein wat zowel veilig als sfeervol verlicht moest worden en tegelijkertijd innovatie moest uitstralen. Ziut realiseerde samen met Studio DL unieke verlichting. De gehele rotonde wordt verlicht door slechts één mast, rondom het plein is een reeks bijzondere lichtmasten geplaatst en de bomen worden verlicht door grondspots. Tezamen vormen ze een innovatief, veilig en opmerkelijk sfeervol geheel.Ambitieus verlichtingsplan

Het Drienerloplein verbindt voetbalstadion Grolsch Veste met het Twente Kennispark en treinstation Drienerlo. Door onder andere sfeervollere verlichting wilde Enschede de drie beter met elkaar verbinden. De innovatieve uitstraling van een technologiepark moest in het lichtontwerp zichtbaar zijn. Maar ook de veiligheid mocht niet uit het oog verloren worden. Goed zicht is immers van belang voor politie en FC Twente zodat zij tijdens voetbalwedstrijden toezicht kunnen houden. Deze drie wensen combineerde Studio DL in een ambitieus verlichtingsplan. Gezien de uitdagende complexiteit van het lichtplan en de gewenste kwaliteit van uitvoering, gunde de gemeente de opdracht aan Ziut.

Hoogstandje

De lichtmasten zijn slim geplaatst. Ze volgen de ronde vorm van het plein, maar hoe dichter bij het station hoe lager de masten zijn en hoe dichter ze op elkaar staan. Op deze manier worden voetgangers automatisch naar de stationstunnel geleid, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. De lichtmasten zijn overigens een bezienswaardigheid op zich: ze zijn dynamisch aan te sturen, op een sprookjesachtige manier opengewerkt en hebben gekleurd, oplichtende toppen. Daarnaast zijn de bomen op het plein aangelicht met grondspots die reageren op windsterkte. De lichtkleur en -bundel past zich per jaargetijde aan op de vorm en kleur van de boomkruin. En ook de verlichting van de rotonde is een waar kunstwerk. Vanuit één uniek vormgegeven lichtpunt op 20 meter hoogte wordt de hele rotonde (met een doorsnede van 35 meter) verlicht volgens de richtlijnen. Dit noem je een hoogstandje. Reden te meer voor de gemeente om de opening een feestelijk tintje te geven.

Ook interessant