Projecten

Verlichting passage Rijksmuseum

Op 13 april 2013 is het Rijksmuseum na jaren renovatie weer geopend. Onder het museum door loopt een geliefde fiets- en wandelroute die het Museumplein verbindt met het centrum en waar tevens de entree van het museum zit. In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwikkelde Ziut met Studio DL uitnodigende verlichting voor deze passage, die niet alleen het voet- en fietspad goed verlicht, maar tegelijk het historische karakter benadrukt.Ontwerpfase met uitdagingen

Kenmerkend voor de onderdoorgang van het Rijksmuseum zijn de gewelven. Het lag voor de hand hier aandacht op te vestigen met sfeervolle verlichting. Natuurlijk moest ook het voet- en fietspad veilig verlicht worden. Bovendien was er de uitdaging om de armaturen zowel te laten passen in de klassieke architectuur als bij een hedendaags museum. Speciaal voor deze plek hebben we een uniek pendel-armatuur ontworpen en geproduceerd. Er zijn twee varianten: een voor het fietsersdeel in het midden van de passage, en een compactere voor de voetgangerszones aan weerszijden. Alle zijn dimbaar, zodat de verlichting zowel overdag als ’s nachts op passende sterkte brandt. Hierbij wordt rekening gehouden met functionaliteit van de verschillende gedeelten, met het tijdstip, en met de toetreding van daglicht vanuit het Atrium van het museum.

Prototype helpt gezamenlijke beslissing

Voor een optimale, gedragen besluitvorming organiseerde Ziut een proefopstelling met als doel een keuze te maken tussen verschillende ontwerpvarianten en direct details afstemmen. Op de testdag hingen in de passage brandende prototypes van de gemaakte ontwerpen. Onder de aanwezigen waren de betrokken wethouders en stedenbouwkundigen, de welstandcommissie van de gemeente, en de voltallige directie van het Rijksmuseum. Gezamenlijk zijn in een constructieve discussie de benodigde keuzes gemaakt. Daarna kon de productie van start.

Binnen strakke deadlines

Vanwege de deadline (opening door Koningin Beatrix) en de vele belanghebbenden was een slagvaardig proces van groot belang. Dit vroeg om goed projectmanagement. De proef met de prototypes vormde daarin een belangrijke stap. Een ander cruciaal onderdeel was de vroegtijdige deelname aan het ontwerpproces door onze engineers en toezichthouders. Met hun expertise kon al in een vroegtijdig stadium rekening gehouden worden met technische obstakels en mogelijkheden. Hierdoor konden we samen met Studio DL al in een vroeg stadium aan de slag met de detaillering, productie en plaatsing. Dankzij deze integrale aanpak zijn de pendelarmaturen voortvarend geproduceerd. Zo is de strakke deadline moeiteloos gehaald.

Ook interessant