NIEUWS

Woudenberg halveert energierekening openbare verlichting

Woudenberg halveert energierekening openbare verlichting

22 maart 2017


De openbare verlichting in Woudenberg wordt 50% duurzamer in het energieverbruik. Alle lichtmasten die ouder zijn dan 10 jaar worden tussen mei en december 2017 vervangen en voorzien van energiezuinige led-verlichting. In totaal zijn dit er ongeveer 2.000. De vervanging wordt uitgevoerd door specialisten op het gebied van openbare verlichting, die lokaal en regionaal hun betrokkenheid hebben in de gemeente Woudenberg. Het betreft hier de bedrijven Ziut, Van Voskuilen, Innolumis, Amfors en Nedal, die als partners in een samenwerking de werkzaamheden uitvoeren.

Door het toepassen van een nieuwe technologie op het gebied van telemanagement, kan de verlichting straks op afstand in- en uitgeschakeld, gedimd en gemonitord worden. Storingen aan de verlichting worden automatisch gemeld bij Ziut om verholpen te worden.

Werkzaamheden

Ziut en Van Voskuilen starten in mei met het vervangen van de lichtmasten (Nedal) en armaturen (Innolumis). Ziut installeert daarbij daarnaast het telemanagement systeem (PIMS platform en LoRa TeleControllers). De verwachting is dat zij in december 2017 klaar zijn. De werkzaamheden vinden overdag plaats, zodat de verlichting ’s avonds en ’s nachts kan blijven branden. De nieuwe lichtmasten blijven op dezelfde locatie staan.

Duurzaamheid

“Met het vervangen van de openbare verlichting is rekening gehouden met verschillende vormen van duurzaamheid. Zo worden de nieuwe armaturen in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Amfors), zijn de nieuwe lichtmasten van gerecycled materiaal en wordt er gebruik gemaakt van LED-verlichting inclusief telemanagement. Op deze manier wordt naast de energiebesparing een grote bijdrage geleverd aan een duurzamer en veiliger Woudenberg ”, aldus burgemeester Titia Cnossen.
Vrijdag 20 januari 2017 is het contract ‘Openbare Verlichting in Woudenberg’ ondertekend. Burgemeester Cnossen ondertekende de overeenkomst namens de gemeente Woudenberg en directeur Ton Schols van Ziut, mede namens haar samenwerkingspartners.