NIEUWS

Zevenaar plaatst Smartflower voor duurzame energie

4 juni 2017


Als de zon opkomt, vouwt de Smartflower zich vanzelf uit. In het donker sluit het opklapbare zonnepaneel automatisch,als een echte bloem. De ‘bladeren’ van de Smartflower hebben een oppervlakte van achttien vierkante meter en zijn volledig met zonnepanelen bedekt.

Onlangs is de Smartflower in Zevenaar geïnstalleerd op het bedrijventerrein 7Poort, naast college de Liemers. Ziut, gespecialiseerd in slimme toepassingen voor de openbare ruimte, verzorgde de installatie.

Maximaal rendement

De Smartflower beschikt over 2 assen, waardoor de waaier in de loop van de dag met de zon mee draait en zo optimaal gebruik maakt van de beschikbare zonne-energie. De Smartflower produceert ca. 4.00 kWh. Dit is het gemiddelde complete jaarverbruik van een Europees huishouden.
Zevenaar neemt het inklapbare zonnepaneel binnenkort officieel in gebruik. De stroom die met de Smartflower wordt opgewekt, gaat overdag naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds wordt de stroom van het inklapbare zonnepaneel gebruikt om de fietstunnel onder de spoorlijn te verlichten.